Ceaiul negru – ceaiul bunei dispozitii

Data articol: 1 iulie 2015 / Categoria: ... / 0 comentarii

Scris de: Iulia Moghioroiu

Ceaiul negru se obtine din frunzele arbustului Camellia sinensis. In urma unui proces de oxidare (expunerea frunzelor la aer umed, bogat in oxigen) frunzele plantei din verzi devin de culoare neagramaro inchis. Ceaiul verde se obtine din acelasi arbust, cu mentiunea ca sunt folosite frunze verzi (nesupuse oxidarii).

In China si in tarile vecine acesteia, ceaiul negru este cunoscut sub numele de ‘ceai rosu’ (facandu-se referinta la culoarea lichidului obtinut). In Europa a fost adoptat termenul de ‘ceai negru’ ca referire la culoarea frunzelor oxidate (si nu a lichidului obtinut). Cu toate acestea, in afara Chinei si a tarilor ce se invecineaza cu ea, termenul ‘ceai rosu’ face referire la rooibos.

Indicatii pentru preparare

Deoarece a fost supus oxidarii, pentru ca antioxidantii sa fie eliberati, ceaiul se prepara la temperaturi mari (peste 90 grade Celsius). In plus, se recomanda consumul simpluadaugarea de lapte in ceai blocheaza efectele antioxidantilor.

Beneficii

Ceaiul negru contine intre 2-4% cafeina, imbunatatind gandirea si dand energie organismului. De asemenea ajuta la tratarea durerilor usoare de cap, iar folosit ca ultima clatire in spalarea parului ajuta la intarirea radacinilor firelor de par. Continutul in polifenoli antioxidantiajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer (cum ar fi cel ovarian). Antioxidantii protejeaza inima si vasele de sange, tratand presiunea scazuta a sangelui. Spre deosebire de alte bauturi ce contin cafeina, ceaiul negru nu suprasolicita inima, imbunatatind in acelasi timp circulatia sangelui la creier. In plus, ceaiul negru este un adjuvant in dietele pentru slabit, fiind si diuretic.

Desi creste usor presiunea sangelui, ceaiul negru induce o stare de buna-dispozitie si reduce nivelul cortizolului (hormon de stres). De aceea, dupa o zi lunga, se recomanda o ceasca de ceai pentru o seara relaxata.

Nu se recomanda consumul de ceai neagru cu alte produse care contin cafeina.

Te invitam in ceainarie pentru a savura unul din sortimentele noastre de ceai negru.

Articol scris de Iulia Moghioroiu

Ti-a placut articolul?

Imparte-l cu prietenii

Descopera ceainaria Jodart
Continua calatoria,
te asteapta un cadou la final!