Kimono-ul – Eleganta japoneza in ceremonia ceaiului

Data articol: 22 iunie 2015 / Categoria: ... / 0 comentarii

Ceremonia ceaiului si purtarea kimono-ului sunt armonios impletite,
amandoua reflectand rafinamentul japonez in servirea ceaiului.
Dezvoltata intr-o perioada in care kimono-ul era un obiect vestimentar uzual, ceremonia ceaiului cuprinde miscari corelate cu purtarea kimono-ului.
Astfel, servetele de matase folosit de cel care serveste ceaiul, hartia sau evantaiul acestuia sunt asezate in obi (braul ce inconjoara kimono-ul) sau in kimono (in dreptul pieptului).
Anumite miscari reflecta aranjarea kimono-ului si potrivirea manecilor acestuia, ca o pregatire inainte de prepararea ceaiului.
Culoarea kimono-ului celui care prepara si serveste ceaiul este discreta sau conservatoare, pentru a nu distrage atentia de la ceremonia ceaiului. In centrul atentiei trebuie sa fie invitatul si nu gazda.
Purtarea kimonoului confera solemnitate ceremoniei, dar si o delicatete a miscarilor, ce isi pun amprenta asupra artei servirii ceaiului.

<a href=”http://jodart.ro/wp-content/uploads/2015/03/kimono-homme.jpg”><img src=”http://jodart.ro/wp-content/uploads/2015/03/kimono-homme.jpg” alt=”kimono homme” width=”300″ height=”400″ class=”aligncenter size-full wp-image-533″ /></a>

Barbatul-gazda poate purta doar kimono sau o combinatie de kimono si hakama (o fusta lunga purtata peste kimono).
Cei care si-au castigat dreptul (maestrii experimentati in arta ceaiului) pot purta peste kimono jittoku – un fel de sacou/ manta în loc de hakama.

<a href=”http://jodart.ro/wp-content/uploads/2015/03/tea-ceremony.jpg”><img src=”http://jodart.ro/wp-content/uploads/2015/03/tea-ceremony-300×218.jpg” alt=”tea-ceremony” width=”300″ height=”218″ class=”aligncenter size-medium wp-image-530″ /></a>

Femeia-gazda, in general, nu poarta hakama pentru ceremonia ceaiului si nu poate obtine dreptul de a purta jittoku.
Culoarea intens folosita pentru kimono-ul tinerelor femei este rozul. Se mai folosesc pastelurile (cu exceptia nuantelor de gri).
Sunt recomandate nuantele delicate, pale, de albastru, verde, galben, lavanda sau piersica.
Nuantele de gri, culorile inchise/intense (precum movul) sunt rezervate femeilor mature.

<p lang=”fr-FR”>Articol scris de <a href=”https://www.facebook.com/iuliamoghioroiu”>Iulia Moghioroiu</a></p>
<em><a href=”http://essence-the.blogspot.ro/2010/10/demonstration-de-chanoyu-au-salon-de.html”>Imagini inspirate</a></em>

Ti-a placut articolul?

Imparte-l cu prietenii

Descopera ceainaria Jodart
Continua calatoria,
te asteapta un cadou la final!