Yerba mate – Ceaiul iubitorilor de cafea

Data articol: 1 iulie 2015 / Categoria: ... / 0 comentarii

Yerba mate (mate) este un ceai originar din America de Sud, regasit in special in Paraguay, nordul Argentinei si sudul Brazilei. Acesta reprezinta pentru localnici un tonic zilnic, cu aplicatii medicinale, dar si un simbol al identitatii nationale. El este considerat o bautura nationala in Argentina, Uruguay, Paraguay si Brazilia, unde se consuma de aprox. 6 ori mai mult decat cafeaua.

 

Fundamentul culturii yerba mate are ca principiu ritualul impartasirii (socializarea). Cand un argentinian iti propune sa imparti un mate cu el, acesta este considerat un mare compliment. Este o invitatie de a intra intr-un cerc personal al prieteniei si ospitalitatii.
Yerba mate este foarte popular si in Orientul Mijlociu. Cel mai mare importator de yerba mate fiind, actualmente, Siria.

Beneficii pentru sanatate

Stimularea benefica a organismului
Yerba mate contine aprox. 25 mg de cafeina la 2g de ceai, mai putin chiar decat ceaiul verde (30 mg).
Avand in compozitie un mix (numit mateina de unii cercetatori) din cafeina care se regaseste in cafea, teofilina din ceai verde si teobromina din ciocolata, acest ceai este mai putin amar decat cafeaua, insa livreaza aceleasi beneficii ca ale ciocolatei, cafelei sau ceaiului verde. De asemenea acesta furnizeaza minerale si complex de vitamina B.
Ceaiul ajuta la buna functionare a sistemului nervos, cu un rol important in reducerea stresului si a insomniilor. De asemenea, contribuie la relaxarea musculaturii (prin impiedicarea formarii de acid lactic in muschi).

Pierderea in greutate
Ceaiul este termogenic (induce organismului arderea de calorii). Alaturi de o dieta echilibrata si exercitii regulate, acesta imbunatateste metabolismul si regleaza apetitul.

Nutrienti
Considerat un supliment nutritiv natural, yerba mate livreaza intr-o cana de ceai (cca. 6 g de yerba mate) aprox. 6 mg de niacina, 60 mg de potasiu, 32 mg de magneziu, 0.3 mg de zinc si 6.6 mg de teobromina.

Antioxidanti
Daca este preparat corespunzator, ceaiul furnizeaza de pana la 5 ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde.

Servire
In mod traditional mate este servit intre prieteni sau in familie, dintr-un vas numit ‘bombacha’ – un dovleac scobit manual. Sorbitul ceaiului se efectueaza printr-un pai special (bombilla), cu gauri (asemeni unui infuzor) ce permit bautul lichidului din vas fara frunzele de ceai.

bombilla_2

Yerba mate cocido este termenul spaniol folosit pentru ceaiul preparat in mod obisnuit ca orice alt ceai, folosind un ceainic si cesti obisnuite.
Yerba mate actioneaza ca un catalist pentru a evidentia proprietatile altor ierburi. Se potriveste foarte bine folosit in combinatie cu: radacina rasa de ghimbir proaspat, coaja de portocala/ lamaie, menta, lemongrass, rooibos, ceai verde sau chiar cafea.

Articol scris de Iulia Moghioroiu

Ti-a placut articolul?

Imparte-l cu prietenii

Descopera ceainaria Jodart
Continua calatoria,
te asteapta un cadou la final!